63779 kruisverwijzingen-in-de-bijbel-foto, hoe de verzen zijn verbonden! De onderste balken zijn hoofdstukken, Gen 1- openbaring 22. Indien geschreven door 1 persoon in 1 keer zou dit geweldig zijn, maar het is geschreven door 40 auteurs over 1500 jaar, in 3 continenten.

Is de Bijbel het ware, onfeilbare en betrouwbare Woord van God? Of bevat de Bijbel een verslag van waargebeurde geschiedenissen, die vermengd zijn met allerlei mythen, fabels en legenden? Kunnen we de Bijbelschrijvers vertrouwen?

Informeert de Bijbel ons op betrouwbare wijze over het bestaan van God en over het karakter van God, over de schepping, de zondeval en de redding in Christus?

Omdat ons geloof en onze eeuwige bestemming volledig op de waarheid van de Bijbel berusten, is het nodig om dit zelf te weten en ook om aan anderen het aannemelijk te kunnen maken dat de Bijbel, zoals we die nu hebben, authentiek en onveranderd is.

We moeten er allereerst voor onszelf volledig op kunnen vertrouwen dat de Bijbelse informatie in elk opzicht nauwkeurig en betrouwbaar is. We gaan daartoe de waarde van het bewijsmateriaal voor de Bijbel op vier terreinen onderzoeken: authenticiteit, nauwkeurigheid, overeenstemming en acceptatie. We bekijken dus achtereenvolgens of de Bijbel veranderd is, of er fouten in staan, of de schrijvers elkaar tegenspreken en hoe anderen de Bijbel geaccepteerd hebben als het Woord van God. 

1. Authenticiteit


Het bewijzen van de echtheid gaat vooraf aan het vaststellen van de betrouwbaarheid van de Bijbel. Is de Bijbel aangepast? Zijn de Bijbelse documenten betrouwbaar aan ons doorgegeven? Een nu bestaand document is echt als het gelijk is aan de originele geschreven tekst, dus als er niets is toegevoegd, niets is weggelaten en niets is veranderd.
De originele, met de hand geschreven documenten van de Bijbel bestaan niet meer. Dat is maar goed ook. Anders zouden de mensen een dood voorwerp gaan vereren in plaats van de levende God, zoals in zoveel godsdiensten gebeurt. We gaan na of de oudste nog beschikbare kopieën van de Bijbelse documenten dezelfde zijn als onze hedendaagse Bijbel. We kijken eerst naar het Oude Testament.

De betrouwbaarheid van de tekst van het Oude Testament

Het Oude Testament is oorspronkelijk in het Hebreeuws geschreven. De manuscripten (manus-script = hand-schrift) werden heel zorgvuldig vervaardigd, waarbij hele strenge regels golden om te waarborgen dat de betrouwbaarheid van de Bijbelse documenten behouden bleef. Er mocht niets aan de originele tekst worden veranderd, toegevoegd of weggelaten. Om zeker te zijn dat er geen fouten werden gemaakt, kopieerden zij nooit een woord in zijn geheel, maar altijd letter per letter! Na voltooiing van het afschrift werd het totaal aantal letters geteld. Ook controleerde men of de middelste letter van de kopie dezelfde was als die van het origineel. Als er een fout werd aangetroffen werd het afschrift vernietigd. Zo was men verzekerd van goede en heel betrouwbare kopieën, ver voor de tijd van kopieermachines!

De Dode Zeerollen

Dit zijn de oudst bestaande kopieën van delen van het Oude Testament. In 1947 ontdekte een herder in een grot bij de Dode Zee een hele oude boekrol in een kruik van aardewerk. Hij bood het te koop aan en het bleek het boek van de profeet Jesaja te zijn. Al snel werden nog veel meer oude boekrollen ontdekt en ook een aantal commentaren op Bijbelboeken. De Dode Zeerollen bestonden uit handgeschreven kopieën van het Oude Testament en bevatten (delen van) elk bijbelboek, behalve Esther. Er werden slechts enkele zeer kleine verschillen aangetroffen met de hedendaagse tekst. De oudste boekrollen dateren mogelijk van voor 200 jaar voor Christus. Alles wees erop dat het Hebreeuwse Oude Testament niet veranderd was in de vele eeuwen tussen de tijd dat de originele boeken werden geschreven en de tijd van de Dode Zeerollen.

De Septuagint

Dit is een vertaling van het Hebreeuwse Oude Testament in het Grieks, rond 250 voor Christus gemaakt door Joodse geleerden te Alexandrië in Egypte. Van de Septuagint bestaan heel veel kopieën. Als we deze oude Griekse tekst vergelijken met de Hebreeuwse tekst van de Dode Zeerollen, blijken ze verbazend dicht naast elkaar te liggen.


De Talmud, Midrash, Targums, enz.

We hebben hele oude Hebreeuwse manuscripten, zoals de Talmud, Midrash en Targums, waarin veel Bijbelteksten aanwezig zijn. We hebben ook de Samaritaanse versie van de Pentateuch, de eerste vijf Bijbelboeken. Ook bevatten allerlei opgegraven voorwerpen teksten van de Hebreeuwse Bijbel. Al deze bronnen leveren ons uitstekend bewijsmateriaal om de echtheid van de Hebreeuwse tekst van het Oude Testament na te gaan. Als we de Bijbeltekst van de Dode Zeerollen, Septuagint en andere oude bronnen met het Oude Testament in onze hedendaagse Bijbels vergelijken, blijkt dat de tekst heel duidelijk overeenkomt. De enige verschillen zijn slechts enkele overschrijvingsfouten, die de leer van de Schrift totaal niet aantasten. We kunnen er zeker van zijn dat het Oude Testament in onze hedendaagse Bijbel een betrouwbare kopie is van de originele documenten.

De betrouwbaarheid van de tekst van het Nieuwe Testament

Het Nieuwe Testament werd geschreven in het Grieks. De oudste complete manuscripten, die het hele Nieuwe Testament bevatten, werden gevonden in het Sint Catharinaklooster op de berg Sinaï en dateren van 350 na Christus. Er zijn manuscripten gevonden van gedeelten van het Nieuwe Testament, die nog veel dichter staan bij de originele documenten.
Een van de oudste manuscripten is een deel van het Evangelie van Johannes van rond 125 na Christus, dus slechts 30 á 40 jaar nadat het evangelie door Johannes was geschreven!
We bezitten vandaag de dag meer dan 20.000 manuscripten van het Nieuwe Testament, waarvan meer dan 5.000 in het Grieks. Daarnaast bezitten we in andere manuscripten meer dan 86.000 citaten uit het Nieuwe Testament, zoals ‘De Brieven van de Kerkvaders’ en ‘De Verhandelingen’. De eerste zijn commentaren en instructies voor de leiders in de vroegchristelijke kerk, geschreven door mensen, die vaak de apostelen nog gekend hebben. De tweede zijn handleidingen van kerkdiensten voor de eerste christenen. Beide bevatten in citaten de hele tekst van het Nieuwe Testament. Het is dus zelfs zo, dat als alle Bijbels op aarde verloren zouden zijn gegaan, toch het Nieuwe Testament helemaal gereconstrueerd kan worden uit de citaten in deze vroegchristelijke geschriften. Ook bij vergelijking van deze manuscripten met de manuscripten van alleen de Bijbeltekst zijn er geen noemenswaardige verschillen of varianten in de tekst, behalve een gering aantal overschrijffoutjes. Het is zonder meer een wonder dat alle Nieuwtestamentische manuscripten voor 98,3 % letterlijk met elkaar overeenstemmen.
Komen deze documenten ook overeen met het Nieuwe Testament, dat we nu bezitten? Ook dat is het geval! We kunnen absoluut verzekerd zijn van de betrouwbaarheid van het Nieuwe Testament in onze hedendaagse Bijbels.


Conclusie

Niemand vraagt zich af of Julius Caesar echt geleefd heeft en of zijn regeringsdaden wel juist zijn beschreven. De nauwkeurigheid van de verslaggeving in zijn ‘Gallische Oorlogen’ wordt door niemand betwijfeld, terwijl hiervan slechts 10 manuscripten teruggevonden zijn en er 900 jaar ligt tussen het schrijven en het oudste teruggevonden afschrift.
De betrouwbaarheid van de afschriften van het Nieuwe Testament over het leven en de daden van Jezus Christus is oneindig hoger dan die over het leven en de daden van Julius Caesar. 
Iedereen erkent dat manuscripten bewijzen zijn om de historiciteit van gebeurtenissen vast te stellen. Sceptici proberen de Bijbel te kwalificeren als een boek dat onwerkelijk is en steeds werd veranderd. Maar wij hebben bewijsmateriaal dat de Bijbel een heel betrouwbaar document is.


2. De nauwkeurigheid van de Bijbel

Nadat we vastgesteld hebben dat de hedendaagse Bijbel een onveranderde en betrouwbare weergave is van de oorspronkelijke documenten, kijken we nu of er ook aanwijzingen zijn dat de oorspronkelijke tekst correct en nauwkeurig was. Omdat de Bijbel zelf beweert het Woord van God te zijn, accepteren christenen ook dat de Bijbel nauwkeurig en waarheidsgetrouw is. Nu leer je hoe we ook aan sceptici kunnen aantonen dat de Bijbel geen fouten bevat. Lukas bijvoorbeeld is een gewetensvol historicus, die heel duidelijk is over het doel van zijn evangeliebeschrijving: ‘Na alles van voren af aan nauwkeurig onderzocht te hebben, het gordend voor u te beschrijven, hooggeachte Theofilus, opdat u de zekerheid kent van de dingen waarin u onderwezen bent’ (Lukas 1:3-4).
We kijken nu naar verschillende gebieden van Bijbelse nauwkeurigheid.


Wetenschappelijke nauwkeurigheid

Sommige critici beweren dat de Bijbel wetenschappelijke fouten bevat. 
Hoewel de moderne mens gelooft dat de aarde rond is, laat God in de bijbel zien dat de aarde een kloot is die aan de bovenkant plat is en aan de onderkant water heeft (vergelijk exodus 20:4 en openbaring 5:3) Daarnaast spreekt de bijbel over de wateren boven de hemel en over een dome, een uitspansel. Wie heeft gelijk, de moderne mens of God die weet hoe hij zijn aarde gemaakt heeft? De Bijbel is wetenschappelijk nauwkeurig op aardrijkskundig, geologisch, geschiedkundig, natuurkundig en biologisch gebied. Hoewel we moeten bedenken dat het eerste doel van de Bijbel niet is om wetenschappelijk onderwijs te geven, mogen we er zeker van zijn dat de Bijbel zich nooit vergist als zij wetenschappelijke feiten noemt. Gods Woord is ook wetenschappelijk nauwkeurig.


Medische nauwkeurigheid

Medische adviezen in buitenbijbelse literatuur staan vol met gruwelijke mythen en belachelijke therapieën, maar als de Bijbel medische zaken noemt, maakt zij geen fouten. De vele voorschriften in het Oude Testament beschermen de gezondheid van mensen die nog geen medische kennis hadden. Als we die voorschriften bekijken met de medische kennis van nu, zien we pas goed hoe belangrijk die regels over ‘rein’ en ‘onrein’ waren om besmettelijke ziekten te voorkomen en een goede gezondheid te behouden. 
Het meest verbazingwekkende voorbeeld daarvan vinden we in Leviticus 12:3. Joodse jongetjes moeten op de achtste dag na de geboorte besneden worden. Toen kon nog niemand weten dat de concentratie in het bloed van vitamine K, een stof nodig voor de bloedstolling, op zijn hoogst is als een baby acht dagen oud is. Daarom vertelde God het hen.
Zulke voorbeelden van medische wijsheid zien wij door de hele Bijbel. Paulus geeft Timotheüs het advies om ‘een kleine hoeveelheid wijn te drinken, voor zijn maag en zijn veelvuldige kwalen’ (1 Timotheüs 5:23). Dit is geen ouderwets huismiddeltje. Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat een beetje wijn bij de maaltijden veel ingewandsziekten voorkomt, die we kunnen oplopen door de bacteriën, die we met ons eten en drinken binnen krijgen. Let wel dat dit geen advies is om veel te drinken. Paulus geeft een strikt medisch advies aan zijn vriend en medewerker Timotheüs opdat hij zijn geestelijk werk beter aankan!
De juistheid van veel Bijbelse gezondheidsvoorschriften en therapieën is nog maar kortgeleden door de moderne wetenschap ontdekt. Daardoor weten we, zelfs beter nog dan vroeger, dat de Bijbel betrouwbaar en nauwkeurig is, ook in medisch opzicht!


Profetische nauwkeurigheid:

Profetieën zijn, wanneer ze uit zouden komen, één van de grootste bewijzen voor het geloof en de juistheid van de Bijbel. De Bijbel voorspelt namelijk heel juist specifieke en gedetailleerde gebeurtenissen vele jaren, soms zelfs eeuwen, voordat ze daadwerkelijk zullen gebeuren.

Ongeveer 2.500 profetieën staan in de Bijbel. Uit onderzoek blijkt dat hiervan al ongeveer 2.000 profetieën zijn uitgekomen met een nauwkeurigheid van 100%. 


De overblijvende 500 gaan over de toekomst en zullen mogelijk gezien worden. We weten dat in ieder geval de chipprofetie uit Openbaring waarheid gaat worden.

Hieronder zijn 30 profetieën met betrekking tot het leven en sterven van Jezus, uitgesproken en opgeschreven in het oude testament en gebeurd in het nieuwe.


30 profetieën over de Messias


Profetieën
Vindplaats in
Oude Testament

Wat zegt het Nieuwe Testament over Jezus?

1
Hij zou geboren worden in Bethlehem.
Micha 5:1
Mattheüs 2:1
Lukas 2:4-6


2
Hij zou geboren worden uit een maagd.
Jesaja 7:14
Mattheüs 1:22-23
Lukas 1:27-31


3
Hij zou komen uit de lijn van Abraham, Izak, Jakob en Juda.
Genesis 12:3
Genesis 17:19Numeri 24:17Genesis 49:10

Mattheüs 1:1
Lukas 3:34Mattheüs 1:2Lukas 3:33


4
Hij zou Immanuel worden genoemd.
Jesaja 7:14
Mattheüs 1:23

5
Hij zou in Egypte verblijven.
Hosea 11:1
Mattheüs 2:14-15

6
In Zijn geboorteplaats zou een bloedbad plaatsvinden waarbij kinderen werden gedood.
Jeremia 31:15
Mattheüs 2:16-18

7
Hij zou door zijn eigen mensen worden afgewezen.
Jesaja 53:3
Johannes 1:11
Johannes 7:5


8
Hij zou een profeet zijn.
Deuteronomium 18:15
Handelingen 3:20-22

9
Hij zou een Nazarener worden genoemd (‘netzer’: Scheut/Spruit, waarvan het woord ‘Nazareth’ is afgeleid).
Jesaja 11:1
Jesaja 60:21

Mattheüs 2:23

10
Hij zou licht brengen naar het land van Israël.
Jesaja 8:23
Jesaja 9:1

Mattheüs 4:13-16

11
Hij zou spreken in gelijkenissen.
Jesaja 6:9-10
Mattheüs 13:10-1534-35

12
Hij zou worden gestuurd om de gebrokenen en gebondenen te genezen.
Jesaja 61:1
Lukas 4:18-19

13
Hij zou Koning worden genoemd en op een ezelsveulen Jeruzalem binnenrijden.
Zacharia 9:9
Mattheüs 27:37

14
Hij zou door de kleine kinderen worden geprezen.
Psalm 8:3
Mattheüs 21:16

15
Hij zou verraden worden.
Psalm 41:10
Lukas 22:47-48
Mattheüs 26:14-16


16
Het geld (30 zilverlingen) waarvoor Hij werd verraden zou gebruikt worden om een pottenbakkersveld te kopen.
Zacharia 11:12-13
Mattheüs 27:9-10

17
Hij zou zwijgen voor Zijn aanklagers.
Jesaja 53:7
Markus 15:4-5

18
Hij zou worden bespuwd en geslagen.
Jesaja 50:6
Mattheüs 26:67

19
Hij zou zonder oorzaak worden gehaat.
Psalm 35:19
Psalm 69:5

Johannes 15:24-25

20
Hij zou met misdadigers worden gekruisigd.
Jesaja 53:12
Mattheüs 27:38
Markus 15:27-28


21
Hij zou edik te drinken krijgen.
Psalm 69:22
Mattheüs 27:34
Johannes 19:28-30


22
Zijn handen, voeten en zij zouden doorboord worden.
Psalm 22:17
Zacharia 12:10

Johannes 19:34
Johannes 20:25


23
Hij zou worden bespot en belachelijk gemaakt.
Psalm 22:7-8
Lukas 23:35

24
Zijn kledingstukken zouden worden verloot.
Psalm 22:19
Lukas 23:34
Mattheüs 27:35


25
Zijn beenderen zouden niet worden gebroken.
Psalm 34:21
Johannes 19:33, 36

26
Hij zou door God worden verlaten.
Psalm 22:2
Mattheüs 27:46

27
Hij zou bij de rijken begraven worden.
Jesaja 53:9
Mattheüs 27:57-60

28
Hij zou uit de dood opstaan.
Psalm 16:10
Psalm 49:16

Mattheüs 28:6
Handelingen 2:24, 31


29
Hij zou naar de hemel opvaren en zitten aan Gods rechterhand.
Psalm 68:19
Psalm 110:1
Markus 16:19
Lukas 24:51Mattheüs 22:44


30
Hij zou een offer voor de zonde zijn, de ongerechtigheden dragen.
Jesaja 53:5, 10-12
Romeinen 5:6-8

3. Overeenstemming

De Bijbel bestaat uit 49 verschillende boekrollen, geschreven in een tijd van ruim 1.500 jaar, door meer dan 40 verschillende auteurs, van verschillende leeftijden, achtergronden en ontwikkeling, die veel van elkaar verschillende literaire vormen gebruikten. Constantijn heeft er om overduidelijke redenen 66 van gemaakt door boeken in tweeën te delen, maar de bijbel is altijd compleet geweest, God heeft nooit toegestaan dat er informatie uit zijn Woord is gehaald.


De eerst opkomende vraag is of, en in welk opzicht, de boeken van al die verschillende schrijvers met elkaar overeenkomen. Wat direct opvalt, is dat er een verbazingwekkende harmonie bestaat tussen de boodschappen van de Bijbelschrijvers. Critici wijzen op minieme details, die volgens hen niet met elkaar overeenkomen, en gaan die dan enorm overbelichten. De kritiek gaat over het algemeen om oppervlakkige tegenstrijdigheden en kan met zorgvuldig onderzoek worden weerlegd en ontzenuwd. We geven hiervan een paar korte voorbeelden.


Kritiek en weerleggingen

Kritiek:
Genesis 1:26-27 en Genesis 2:7, 21-22 zijn tegenstrijdige verslagen van de schepping van de eerste mensen.
Weerlegging:
Genesis 1 vertelt ons kort dat God hen geschapen heeft.
Genesis 2 vertelt uitgebreid hoe Hij hen geschapen heeft.


Kritiek:
De Oudtestamentische geslachtslijsten zijn niet correct.
Weerlegging:
Al naar het doel zijn ze soms ingekort, of gecentreerd rond bepaalde hoofdpersonen. Dit was gebruikelijk en het maakt iemands afstamming niet onwaar of onzeker.

Kritiek:
Johannes plaatst de tempelreiniging aan het begin van Jezus’ openbare bediening, terwijl Mattheus, Markus en Lukas dit aan het eind van Zijn bediening plaatsen.
Weerlegging:
De Heere Jezus reinigde de tempel bij twee verschillende gelegenheden. Let op de opmerkelijke verschillen in de beschrijvingen van de twee reinigingen.

Kritiek:          
In het verslag van de genezing van de blinde(n) in Jericho is zowel het aantal mannen als de plaats waar het gebeurde verschillend.
Weerlegging:
In Lukas 18:35 werd 1 blinde man genezen op weg naar Jericho.
In Markus 10:46 werd 1 blinde genezen op de weg uit de stad.

Kritiek:
In Mattheüs 20:30 werden er 2 blinden genezen, toen Hij Jericho verliet.
Weerlegging:
Zie Johannes 21:25, geen enkele evangelist vermeldt alle genezingen.

Kritiek:
Elk evangelie geeft een ander verslag van de opstanding.
Weerlegging:
Elke schrijver verslaat de gebeurtenissen vanuit zijn eigen gezichtspunt. Elk verslag geeft bepaalde details, maar ieder vermeldt het feit van de opstanding. Alle vier samen geven ze ons een compleet verslag van de opstanding.
De verschillen zijn juist het sterkste argument dat ze niet hebben overlegd om er een identiek opstandingverhaal van te maken.

4. Acceptatie

Waren de documenten voor de geadresseerden waarheidsgetrouw en betrouwbaar? Als aangetoond kan worden dat een document direct bij het verschijnen is geaccepteerd als een waar en getrouw verslag van gebeurtenissen die vlak daarvoor hadden plaatsgevonden, dan is dit een heel sterk argument.


De betrouwbaarheid van de verslaggeving.

Probeer het volgende eens de mensen te laten geloven door een nieuwe geschiedschrijving te schrijven over de de tweede wereldoorlog, waarin je de volgende dingen zegt: De Nederlandse koningin Wilhelmina heeft tijdens de oorlog in Nederland drieënhalf jaar in het verzet gezeten en zat ondergedoken in Amsterdam of de Engelse minister Winston L.S. Churchill heeft het water van Het Kanaal in tweeën gespleten om zo een snelle doorstoot van de geallieerde troepenmacht naar Berlijn mogelijk te maken. Kijk eens in hoeverre zo een geschiedschrijving geaccepteerd zal worden. Dit voorbeeld is nog altijd een van de beste manieren om de critici te laten inzien hoe vergezocht hun kritiek op de Bijbel is.


Het Oude Testament

De tekst van het Oude Testament, inclusief de daarin beschreven wonderen, werd vanaf het eerst moment als het ware, betrouwbare en gezaghebbende Woord van God aangenomen. Hoe ver we ook teruggaan, we komen alleen maar aanwijzingen tegen dat deze documenten door de tijdgenoten van de schrijvers erkend en aanvaard werden.


Aanvaard door de Joden

De Joden accepteerden de Oudtestamentische documenten in hun totaliteit en ook direct al vanaf het moment dat ze geschreven waren.
Als de geschreven informatie vals of onbetrouwbaar was, zouden zij de documenten zonder meer onmiddellijk hebben afgewezen.
Als de documenten slechts gedeeltelijk waar geweest zouden zijn, bijvoorbeeld met enkele historische of rekenkundige fouten, zouden zij ze hebben herzien of verworpen, maar ook dat is nooit gebeurd.
Als documenten geheel of gedeeltelijk onbetrouwbaar bleken te zijn, zoals de ‘Apocriefe Boeken’, werden ze niet aanvaard als Woord van God.
Ook als de inhoud van een boek hen niet aanstond, omdat het hun zonden aan de kaak stelde en veroordeelde, namen ze deze documenten toch aan als het Woord van God.


Aanvaard door Jezus Christus

Jezus accepteerde en citeerde het Oude Testament zonder enige twijfel of terughoudendheid als een betrouwbaar en waar document. Hij verwijst naar de schepping (Mattheüs 19:4-6) de zondvloed (Mattheüs 24:37-39) en Jona (Mattheüs 12:40-41). Hij beschouwt niets van het Oude Testament als Joodse fabels of heidense mythologie.
Als Hij niet geweten had of het Oude Testament waar of niet waar was, had Hij geen enkel recht gehad om er enige uitspraak over te doen.
Als Hij geweten had dat het Oude Testament niet waar was, was Hij een leugenaar en bedrieger geweest.
Het Nieuwe Testament
De Nieuwtestamentische tekst, inclusief de wonderen en de opstanding van Jezus Christus, werd in hele korte tijd en ondanks zware vervolging door de eerste christenen volledig aanvaard als het Woord van God. Dit gebeurde:


In zeer korte tijd

Zelfs toen het gehele Nieuwe Testament nog niet was geschreven, geloofden zij dat de toen beschikbare documenten waar en betrouwbaar waren. Zij accepteerden deze documenten als het Woord van God (2 Petrus 3:15-16). Andere in deze tijd geschreven documenten met een christelijke inhoud hebben zij nooit erkend als Gods Woord.
De tijd tussen de beschreven gebeurtenissen en de tijd dat zij te boek werden gesteld is kort, in ieder geval te kort om er grote overdrijvingen of duidelijke fouten in te kunnen zetten (Handelingen 26:25-26).
De ooggetuigen van gebeurtenissen die in de Evangeliën en Handelingen zijn beschreven waren toen deze documenten verschenen nog in leven (1 Korinthe 15:6). Ze zouden zeker geprotesteerd hebben als er enige onjuistheid, overdrijving of bedrog in aanwezig zou zijn geweest, want als de documenten slechts gedeeltelijk waar zouden zijn geweest, waren ze niet aanvaard als het Woord van God.
Er zijn ook geen aanwijzingen dat er ooit iets aan deze documenten is veranderd of herzien.


Ondanks vervolging

Van veel christenen van de eerste generatie werden bezittingen in beslag genomen. Zelf werden ze vaak gemarteld en gevangengenomen. Velen zijn zelfs geëxecuteerd om hun geloof. Zijn zoveel mensen bereid om vervolging en foltering te ondergaan en de dood te aanvaarden, als ze weten dat het om een leugen gaat (Handelingen 4:1-3; 5:17-18; 7:57-60; 12:1-4 enzovoort)?


Conclusie

De Bijbel is uniek. Het boek draagt het duidelijk kenmerk van bovennatuurlijk auteurschap. Hoewel het bestaat uit 49 verschillende boekrollen, geschreven door hele verschillende menselijke schrijvers over een hele lange periode van 1500 jaren, is de Bijbel een eenheid. De schrijvers brengen allemaal dezelfde boodschap over: God houdt zoveel van de mensen dat Hij voorziet in de redding voor iedereen die wil.
Vergeleken met andere documenten uit de oudheid is de Bijbel uiterst betrouwbaar. Als de Bijbel dus betrouwbaar is op gebieden, die wij mensen kunnen nagaan, kunnen we vol vertrouwen zijn dat de Bijbel ook de waarheid vertelt op gebieden, die we niet kunnen nagaan.
De Bijbel spreekt namelijk met precies hetzelfde gezag over voor ons niet bekende en niet te onderzoeken onderwerpen, zoals de hemel, de hel, de engelen en de demonen, Gods karakter, de eeuwigheid, het oudste verleden en de verste toekomst. Dit boek bewijst in elk opzicht zijn bovennatuurlijke oorsprong.
En niet te vergeten is ook het feit dat de Bijbel nog altijd bestaat, opnieuw een argument dat het een bovennatuurlijk boek is. Hoewel zij door de eeuwen heen is gehaat, verbannen, verboden en verbrand, is de Bijbel nog altijd verreweg het bestverkochte en meest gelezen boek ter wereld. Maar het allersterkste argument is, dat de boodschap van de Bijbel nog steeds talloze mensenlevens verandert!

Maak jouw eigen website met JouwWeb